Pàgines

dilluns, 22 de juliol del 2013

Comerç a l'estil Figueres

Crisi? Emprenedors? Comerç? toc diferencial? Esforç? Coherència? Figueres? Crisi? Només son paraules però depenent de com es combinen et poden conduir per un camí més positiu que qualsevol altre, o... a Detroit?

Ni tinc la recepta de la sopa d’all, ni molt menys de la Coca Cola, però la situació actual del comerç a Figueres (no confondre directament amb Comerç Figueres tot i el poc marge de diferencia que hi ha) em sembla esperpèntic i friqui. Passejar aquest cap de setmana per Figueres m’ha demostrat definitivament que la ciutat ja té la independència, però no d’Espanya, si no de la resta de la humanitat.

Durant molts anys la ciutat ha viscut en gran part del comerç i el turisme, i fins fa poc en mantenia un potencial brutal per ser la clau per sortir de la crisi, però malauradament, i espero equivocar-me, ha fet tard.

És un error pensar que petit comerç o comerç tradicional son antònims d’evolució, de millores o d’innovació. I molt pitjor pensar que competència és igual a rivalitat i problemes.

L’obertura en diumenges podia ser una fórmula més o menys encertada, però
ben treballada era una via molt encertada. L’Ajuntament la va plantejar amb el cul, el comerciants se la van passar pel forro dels collons, les franquícies van menysprear als autòctons i els clients no ens ho vam prendre mai en serio. Ara ja es tard per arreglar-ho, els pocs clients que van venir expressament a Figueres a comprar pensant trobar una ciutat dinàmica i comercial en diumenge, per acabar passejant per quatre carrers amb 3 botigues obertes, no els tornaràs a enganyar quan ho necessitis de veritat.
Pq comprar en diumenge si pots comprar en dissabte... això si, a depèn de quina botiga has d’anar en compte, pq si toquen la 1 aparta’t de la porta pq tanquen ràpid que a quarts de cinc han de tornar a obrir.

Molts deien que no cal anar a comprar en diumenge, que aquí no s’ha fet mai, que això es cosa de Barcelona... i que això de la Jonquera no ens afectarà per res. Pot ser és veritat i que, per exemple, diumenge fos difícil aparcar en els milers de places d’aparcament que té el macro-centre fronterer no va amb la capital empordanesa.

Segurament tampoc incidirà en res el fet que dimarts, a Palafrugell inaugurin un nou Centre Comercial d’aquells que “aquí” no funcionen. Com tampoc funcionaria el de Salt, que no duraria un any deien... Qui vulgui anar-hi que hi vagi pq aquí ja tenim els nostres clients. Sense paraules.
Nosaltres som com els d’Olot, que els hi van muntar una franquícia de menjar ràpid amb nom escocès i els van fer tancar! Som iguals, aquí també en van obrir un i... ara n’hi ha dos. I no em fa res dir que en soc client ocasional, i que si no hi vaig més és pq no m’agrada el servei (pot ser per un biaix massa figuerenc...).

I només son detalls pot ser anecdòtics però alguns difícils d’explicar... Figueres una ciutat turística i comercial... hi passeges i et trobes un establiment ben situat amb un rètol que hi diu “Tancat per vacances durant tot el Juliol” !!  Me’n alegro de que a algú les coses li vagin bé. De veritat! (tampoc voldria entrar en raons particulars o necessàries).
Desconec quines son les millors opcions i quines les equivocades, però esperar que fent el de sempre les coses milloraran és un error greu. I pitjor tenir la oportunitat, deixar-la escapar i pensar que la podràs agafar quan vulguis.


En sé de més d’un que es cagarà en mi llegint això, perdò, però sincerament, vol ser una crítica constructiva, tot i que... massa tard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada